کیک بوکسینگ
چندی پیش که یکی از روزنامه ها را ورق میزدم به مطلبی بر خوردم که میخواهم ان را در ایجا نقل کنم:
با شدت گرفتن، اعتراضات به عدم صدور مجوز توسط فدراسیون جهانی کاراته، WKF برای حضور بانوان محجبه در رقابتهای جهانی و قارهای، مجدداً این دغدغه مورد توجه واقع شد تا علل ایجاد شرایط اینچنینی با بررسی سوابق کاملاً مشخص شود و راهکارهای رفع آن مورد بررسی قرار گیرد.
ورزش بانوان در ایران از سابقه طولانی برخوردار است که شاید شکلگیری نخستین ساختار نظام مند آن به چند دهه پیش از انقلاب اسلامی باز گردد. هنگامی که بخش اعظم جامعه با ورزش بانوان مخالفت جدی داشتند و تنها اقلیتی نسبی که مسائلی همچون موازین و پوشش اسلامی مبنایی برایشان نداشت و یا چندان به این چهارچوب ها پایبند نبودند، گرایش شدیدی به ورزش داشتند.
این رویه نیز دلایل کاملاً مشخص داشت که مهم ترین آنها پوشش دختران ورزشکار به سبک مردان همچون کشورهای اروپایی، مختلط بودن این مسابقات و یا حضور تماشاچیان مرد در مسابقات بانوان و مواردی از این دست بود که باعث شد بود، در آن دوره هنجار ورزش به دلیل عوارض اخلاقی که میتوانست به همراه داشته باشد، در میان خانواده حداقل برای دختران به یک ناهنجاری مبدل شود.
اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با پشت سر گذاشتن دوران گذار، فضا برای شکلگیری ورزش بانوان با مختصات مذهبی فراهم شد، به گونهای که بانوان مجبور به انتخاب یکی از دو گزینه حجاب و حدود اسلامی یا ورزش نشوند و در عین حفظ پوشش اسلامی، بتوانند به ورزش بپردازند.امروز بانوان کشورمان در رشتههای ورزشی فراوانی فعالیت دارند که امکان رشد برای آنها را فراهم آورده است اما همچنان موانعی برای توسعه ورزش در حوزه قهرمانی وجود داشت و نهادهای بینالمللی رشتههای مختلف ورزشی که تا پیش از انقلاب اسلامی، چهره حکومتی مذهبی را از ایران سراغ نداشتند، به یک باره با درخواست استفاده از پوشش اسلامی در آن رشتهها روبرو شدند که در مواردی با توجه به ماهیت آن ورزشها در حوزه قهرمانی ناممکن مینمود اما در سایر رشتهها به مرور و با ارائه راهکارهای فنی مشخص که بعضاً با حمایت برخی دیگر از کشورهای اسلامی همراه شد، زمینه لازم برای فعالیتهای قهرمانی بانوان ایران، علیالخصوص در عرصه بینالمللی فراهم شد.
والیبال، بسکتبال، فوتبال، تکواندو، دوومیدانی، قایقرانی، جودو، تنیس، شمشیربازی، ووشو، بدمینتون و نظایری از این دست، جزو رشتههایی محسوب میشوند که با طراحی پوشش مناسب که مسائل فنی این رشتهها را دچار اشکال نکند، فعالیت های قهرمانیشان را در سطوح قارهای و حتی جهانی پیگیری کردهاند اما با این حال در بسیاری از رشتهها باز هم زمینه فعالیت بانوان ایران فراهم نشد و تلاش مسئولین ورزش کشور برای کسب مجوز حضور بانوان محجبه در میادین قارهای و جهانی این رشتهها در طول دو دهه اخیر منجر به نتیجه رضایتبخشی نشده است.
برای این مسئله میتوان دلایل متعددی را متصور شد اما آنچه همگان به آن اذعان دارند، در سه مبحث کلی قابل تفکیک است که در بخش نخست موانع فنی موجود برای حضور بانوان در این رشتهها مطرح میشود، در بخش دوم چالشهایی مطرح است که رقبا برای ایران بوجود میآورند تا این مهم تحقق نیابد و دربخش پایانی کمبود شجاعت، ضعف خلاقیت و عدم برخورداری از ابتکار عمل مدیران ورزشی مورد بحث است که این سه عامل در مواردی زمینه را برای حضور بانوان محجبه در میادین بزرگ و کسب افتخار فراهم آورده و در مواردی فضا را برای ایجاد شرایط مساعد جهت حضور بانوان در عرصه قهرمانی بسته نگه داشته است که میبایست به این سه مقوله بیش از این پرداخته شده و برای رفع این چالشها شاهد همت مدیران بالادستی حوزه ورزش نیز بود.
بخش نخست، موانع مربوط به قوانین فنی است که فعالیت بانوان در میادین قهرمانی بینالمللی را به چالش میکشد و فدراسیونهای جهانی عموماً با عدم وجود راهکارهایی مناسب برای رفع این موانع (به زعم این نهادهای بینالمللی)، ترجیح میدهند، روال بدین شکل پیش رود.
بکارگیری حجاب سنگین و نامتناسب با رشته ورزشی که علاوه بر کاهش چشمگیر بازدهی قهرمانان محجبه در رقابت با مدعیان سایر کشورها میشود، بخشی از مسابقه را با اشکال مواجه میسازد، مسئلهای که میبایست بیش از این مورد توجه قرار گیرد و برای رفع آن، راهکاری قانونی یافت و یا در قوانین این راهکارها را گنجاند.
به عنوان نمونه در بحث کاراته مسئلهای که مطرح میشود، بیشتر مربوط به کومیته است که سببساز میشود تا در مجموع اعضاء مجمع عمومی فدراسیون جهانی کاراته، به طور کلی به حضور بانوان با پوشش اسلامی رای ندهند.
البته اعزام کارتهکاهای بانوان ایران به مسابقات جهانی از سوی فدراسیون کاراته، دست پیشی از سوی مدیران ایرانی بود تا شاید مسئولین فدراسیون جهانی کاراته WKF ، در عمل انجام شده قرار گیرند و این مسئله را بپذیرند؛ همانگونه که کتیرایی چنین اقدامی را در خصوص ووشو انجام داد و مجوز مسابقات بانوان را با حجاب اسلامی بدست آورد اما به هر حال هم ماهیت فنی و هم ساختار مدیریت این رشته با ووشو به کلی متفاوت بوده و حجاب بانوان کاراته مسئلهای است که از زمان ریاست ناظریان برای رفع آن تلاش شده و تاکنون حل و فصل نشده است. حتی گریه های هلن سپاهی عضو تیم ملی کاراته جمهوری اسلامی ایران نیز جواب نداد و مسئولین باز هم حاضر نشدند، اجازه رقابت به او بدهند.
او که در بخش کاتا رقبای سختی داشت و شانس مدالآوردنشمحدود بود، آمده بود تا بخت خود را بسنجد و برای حضورش با پوشش اسلامی نیز توجیهات فنی داشت: حجاب به هیچ عنوان در مسابقات بانوان خللی ایجاد نمیکند. رییس فدراسیون کارته مانع حضور بانوان محجبه ایرانی در این رقابتها میشود. بانوان ملی پوش کاراته کار ایران از سطح تکنیکی و تاکتیکی بسیار خوبی برخوردارند.عدم حضور بانوان کاراته کار ایرانی در این مسابقات سبب عقب ماندگی بانوان کاراته کار ایران از دیگر ورزشکاران این رشته در جهان خواهد شد.
در این میان کتیرایی تلاش خود را تا بدین جای کار انجام داد و حتی از مدیریت ریسک بهره برد اما به هر حال نتیجهای حاصل نشد. او اسفندماه سال گذشته خواسته های زنان برای حضور در مسابقات آسیایی و جهانی را به فدراسیون جهانی کاراته به صورت مکتوب ارسال کرد.
با ارسال این مطالبه رئیس جهانی فدراسیون به حضور بانوان ایرانی در عرصه مسابقات واکنش مثبت نشان داد و تلاش بسیاری برای جلب نظر مساعد از مجمع فدراسیون جهانی کرد.در همین راستا جلسه مشترکی میان کمیته اجرایی و رئیس فدراسیون کاراته - بهزاد کتیرایی - برگزار شد. با توجه به مذاکرات انجام شده در این جلسه، کمیته اجرایی مسابقات جهانی هیچ گونه مانعی برای حضور ورزشکاران خانم ایرانی ندید اما تایید شرکت و حضور آنان را به مجمع جهانی موکول کرد.
در همین اوضاع نامعلوم، ایران دو نماینده خانم را به مسابقات جهانی ژاپن اعزام کرد. این اعزام در حالی صورت گرفت که هنوز تکلیف مجوز حضور آنان نامعلوم بود و این دو بازیکن بدون مربی به کشور ژاپن رفتند.به هرحال داور، قوانین را دلیلی برای اجازه ندادن قضاوت چنین مسابقه ای کرد و همین مسئله باعث شد تا تیم کاراته بانوان کشورمان موفق به انجام مسابقه در بازی های جهانی ژاپن نشود، اما به دلیل درخواست های مکرر از سوی ایران، مجمع عمومی فدراسیون از سال آینده احتمالاً قصد تغییر در قوانین داوری دارد و احتمال حضور بانوان کاراته کا از سال آینده در مسابقات رسمی و بین المللی بیشتر شده است.
قالب وبلاگ : فقط بهاربیست |